Aleyna Sevim / İSTANBUL – Orman yangını gönüllüleri ormana ilk koşanlardan oluyor. Çabaları ve oluşturdukları çemberle birçok orman yangını çok büyümeden kontrol altına alınıyor. Ormanları korumak için öncelikle sınava girip eğitimlere katılarak gönüllü olmaya hak kazanan binlerce kişi ormanların geleceğe miras bırakılmasında önemli rol oynuyor. İşte o gönüllüler..
Altınbaş Üniversitesi’nde Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü öğrencisi Furkan Şahin (23) arama kurtarma çalışmalarına 6 Şubat yılında yaşanan asrın felaketiyle başlamış. İstanbul’da orman yangını gönüllüsü eğitimine katılan Şahin, “Depremle birlikte kayıp ve ailelere ulaşmakla gönüllülüğe adım attım. Şu an üniversitemin arama kurtarma ekibi başkanıyım. İstanbul’da OGM orman yangını eğitimleri aldık. Gönüllü sayısının artması ülkemiz için çok önemli. Gençler öncü olmalı” diyor.
‘Birlikten güç doğar’
5 aydır arama kurtarma faaliyetleri içerisinde olduğunu belirten Altınbaş Üniversitesi Radyoloji Teknikerliği bölümü öğrencisi Rümeysa Özdemir de (20), “Saha zorlayıcı ama önemli olan ekiple çalışmak. En son Bolu Göynük’te çalıştık ve 4 gün arazide kaldık. Biz gönüllüler olarak diğer arkadaşlarımızı da gönüllü olmaya davet ediyoruz. Birlikten güç doğar” diye konuştu.
İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji ve Malzeme Mühendisliği bölümü öğrencisi Ömer Dinç (21) de okulundaki arama kurtarma kulübünün başkanı olduğunu söyleyerek şunları kaydetti: “Kulübümüzle beraber orman yangını gönüllüsü olduk. Gönüllü sayımız 30-35’e ulaştı. Geçen sene Çanakkale yangınlarına koştuk. Bu sene Bolu Göynük’teki yangında görev aldık. Ormancılarımıza çok teşekkür ediyorum. Asıl kahramanlarımız onlardır.”
‘Herkes elini taşın altına koymalı’
Toplumsal Afet Platformu Genel Başkanı (TAP) ve Yangın Eğitmeni Rezzak Elazat (45), 165 kişilik bir ekiple orman yangınlarına müdahale ediyor. Elazat, “İstanbul İtfaiyesi’nde eğitimlere katılmakla maceraya başladım. 2013 yılında da TAP ekibini kurduk. Orman yangını olduğu zaman müdahale edenlerin neredeyse yüzde 90’ı İstanbul’dan yola çıkıyor. Herkes elini taşının altına koymalı. Daha fazla gönüllüye ihtiyacımız var” dedi.
GÖNÜLLÜLÜK AŞAMALARI
– Gönüllülük Başvuru Formu
– Teorik ve uygulamalı eğitim
– Sınavda 70 ve üzeri not alanlara yeterlilik belgesi
– Orman Gönüllüsü kimliği çıkarılanlara yangınlarda kullanmaları için koruyucu donanım malzemelerinin verilmesi